Spreekbeurt houden over goochelen

Wil jij een spreekbeurt houden over goochelen of wil je gewoon meer weten over goochelen? lees dan ons blog bericht goed door. Hierin staat veel informatie over goochelen. We geven bijvoorbeeld antwoord op de vragen: Wat is goochelen? Wie is de beste goochelaar van de wereld? En hoe kan je zelf leren goochelen?

Wat is goochelen

Goochelen is een vorm van kunst om een toeschouwer te vermaken met goocheltrucs of effecten die eigenlijk niet mogelijk zijn. Bij het goochelen worden bepaalde handelingen door razend snelle bewegingen of geheime hulpmiddellen (ook wel een gimmick genoemd ) toegepast.

Goochelen is eigenlijk ervoor zorgen dat je toeschouwers het onmogelijke zien en er niet achter komen hoe je dat precies doet. Goochelaars gebruiken vaak kaarten, balletjes, dobbelstenen, munten of grotere voorwerpen om toeschouwers te laten verbazen en entertainen.

De werking van een truc moet natuurlijk geheim blijven. De gouden regel in de goochelwereld: Je mag de trucs nooit uitleggen aan je toeschouwer.

Geschiedenis goochelen

Geschiedenis goochelenGoochelen was vroeger vooral een straat- en podiumkunst, waarbij door middel van vlugge hand- en vingerbewegingen een optisch effect werd gecreëerd. Het ontstaan van het goochelen als podiumkunst is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk is het goochelen uitgevonden door sjamanen die middels het uitvoeren van illusies meer macht wilde binnen de gemeenschap. Een lange tijd werd goochelen zelf verboden. Ze zagen dit als toveren (boven natuurlijke krachten). Als je werd betrapt dan kon je zelfs op de brandstapel komen. Een lange tijd later is het verbod ingetrokken omdat een goochelaar zijn geheimen vertelde. Een raar idee hé, nu is het een vorm van entertainment.

Tegenwoordig wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen goochelen en toveren. Toveren is bovennatuurlijk en bestaat alleen in sprookjes of voor mensen die in occultisme geloven. Goochelen bestaat uit het toepassen van handige trucs waardoor het lijkt alsof er iets onmogelijks wordt gedaan.

Soorten goochelen

Tegenwoordig is goochelen heel normaal en vinden veel mensen het erg leuk om te zien. Waarvan sommige het ook erg leuk vinden om uit te voeren J Dat zijn de goochelaars zelf! Je zou het niet zeggen, maar goochelen is heel breed. Je hebt veel verschillende vormen van goochelen, net als sport. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende vormen van het goochelen.

Goochelen voor kinderen

Dit is de grootste groep goochelaars. Deze goochelaars verzorgen optredens aan kinderen. Goochelen voor kinderen is misschien wel de moeilijkste doelgroep. Kinderen kunnen altijd anders reageren en je weet van te voren dus nooit hoe ze reageren. Vaak werken kinder-goochelaars met grote en kleurrijke attributen. Zoals bijvoorbeeld een grote dobbelsteen of konijnen (vaak nep, maar soms ook echte konijnen)

Tafelgoochelen (table magic)

Deze vorm van goochelen komt ook vaak voor. Dit zijn goochelaars die optredens verzorgen voor volwassenen. Ze lopen langs tafels (bijvoorbeeld in een restaurant) om de gasten te vermaken. Meestal staan goochelaars rond de 10 minuten aan een tafel en gaan vervolgens naar de volgende tafel. Deze manier van goochelen zie je vaak ook op verjaardagsfeestjes of bruiloften.

Illusionisme

Dit is een vorm van goochelen met grote kisten en kasten. De grote doorzaag truc of verwisseltruc. Deze tak van goochelen wordt beoefend door illusionisten, zoals Hans Klok en Christian Farla. Je zult wel begrijpen dat dit vaak in een theater afspeelt. Een illusie show kan je niet zomaar op straat uitvoeren.

Manipulatie

Fred Kaps

Fred Kaps

Manipulatie is de moeilijkste vorm van goochelen qua techniek. Je moet heel vingervlug zijn en veel tijd willen steken in het oefenen van de effecten. Vaak wordt deze vorm van goochelen beoefend door Chinezen of Koreanen. Deze zijn vaak 4 tot 5 uur per dag aan het oefenen. Om uiteindelijk een waanzinnige act op het toneel op te voeren. Vaak val je in z’n act van de ene verbazing in de andere.

In Nederland hebben we maar een paar goochelaars die dit goed kunnen. Fred Kaps was een groot voorbeeld. Daarnaast hebben we Ger Copper en op dit moment is Niek Takens (een jonge jongen) erg goed bezig. Hij heeft al diverse prijzen gewonnen, waaronder het Nederlands Kampioenschap goochelen.

Straat-goochelen

De naam heeft het al aan! De zijn goochelaars die vaak op staart of in een winkelgebied hun werk doen. Ze zijn vaak erg goed in het bij elkaar krijgen van publiek. Dat moet ook wel op straat.

In tegenstelling tot in een theater, waar mensen al een kaartje voor hebben. Meestal beginnen goochelaars op straat met een klein publiek, maar langzamerhand komen steeds meer mensen kijken. En voor je het weet sta je voor een publiek van 50-100 man.

Comedy goochelen

Dit is een combinatie van goochelen en comedy. Dit is niet zomaar een paar grapjes maken, nee echt comedy en goochelen in een!  Er zijn maar weinig goochelaars die deze vorm uitoefenen. De meest bekende comedy goochelaar is Tommy Cooper. Helaas overleed hij tijdens zijn eigen show. Een groot voorbeeld voor vele goochelaars.

Wat is het verschil tussen een goochelaar en illusionist?

Een goochelaar gebruikt kleine voorwerpen (zoals balletjes, kaarten, munten, dobbelstenen). En een illusionist gebruikt grote kisten en kasten, zoals Hans Klok.

Waar kan je een goochelaar voor inhuren?

Goochelaar voor kinderfeest inhuren

Wil je een magisch kinderfeestje organiseren? Boek dan een goochelaar voor een kinderfeestje. Dit zijn vaak de kinderfeestjes die kinderen nog jaren lang onthouden. Omdat het zo speciaal is.

Het gebeurt natuurlijk niet elk jaar dat een goochelaar op jouw kinderfeestje komt. Sommige goochelaars maken ook leuke ballonfiguren ná afloop van de goochelshow.

Verjaardag/jubileum

Een goochelaar kan je ook inhuren voor een verjaardag van volwassenen of op een jubileum. De gasten worden dan vermaakt aan de tafels of de goochelaar neemt een vaste positie in. De gasten kunnen dan rond de goochelaar staan om zich te laten vermaken.

Evenement

Op een evenement is een goochelaar inhuren natuurlijk ook mogelijk. Elk evenement is anders, maar voor elke situatie is een goochelaar in te zetten. Goochelaars hebben vaak veel shows op koningsdag.

Beurs

De goochelaar op een beurs is te vergelijken met een magneet. Bezoekers komen hierop af! Het trekt dus aandacht van een bezoeker. En dat wil je als stand houder. De goochelaar kan de gasten vermaken en daarna eventueel vertellen over de diensten die je als bedrijf (standhouder) aanbiedt. Of hij kan het nieuwe product “op magische wijze onthullen!”

Winkelcentra

Je ziet het niet veel meer, helaas! Maar soms zie je nog wel eens goochelaars in een winkelcentrum of winkelstraat de gasten vermaken. Het is een soort straat-goochelen maar dan tussen de winkels.

Jaarmarkt

Ook op een jaarmarkt staan wel eens goochelaars. Vaak als publiektrekker!

School

Op scholen wordt soms ook een goochelaar ingehuurd om de kinderen te vermaken. Vaak is dat op de laatste schooldag of tijdens een jubileum. Meestal worden er dan 2 shows gegeven. Een show voor de onderbouw en een show voor de bovenbouw.

Bekende goochelaars

Er zijn veel bekende goochelaars in Nederland. Hieronder staan een paar bekende goochelaars. Je kent ze misschien wel van TV of wellicht heb je al een show van ze gezien.

Hans Klok

Hans KlokKlok noemt zich “The fastest magician in the World”. In 1993 trad Klok op als gast in de André van Duin Revue. De optredens in Duinrell en de samenwerking met Van Duin betekenden de definitieve doorbraak van Klok in Nederland. Hem werd gevraagd een serie optredens te verzorgen tijdens de ‘dinnershows’ in Studio 21 in Hilversum. In de zomer van 2002 trad Hans Klok op in de Efteling. Vanaf 27 december 2002 trad hij daarna drie maanden op in heel Europa met zijn show History of Magic.

Eind 2004 kwam zijn broer met het idee voor een show in Ahoy in Rotterdam.
Kort na de shows volgde een gesprek met Joop van den Ende, die een samenwerking voorstelde. In 2006 werd Stage Entertainment Magic opgericht, waarin Stage Entertainment (Joop van den Ende) en Hans Klok Illusions ieder hun inbreng hadden. Op 9 december 2005 trad Klok op tijdens de loting van het wereldkampioenschap voetbal 2006. Hij voerde voor miljoenen kijkers een show op waarbij hij de beker tevoorschijn toverde. Daarna heeft Hans Klok vele shows gedraaid in Las Vegas met Pamela Anderson. En daarna maakte hij jaren lang een tour door Nederland.

Hans Kazan

Tijdens het wereldkampioenschap goochelen dat in 1973 in Parijs werd gehouden wist hij in de categorie illusionisme de derde prijs te behalen. Door zijn optreden vanaf 1976 voor de Nederlandse televisie werd hij populair: eerst als goochelaar in het programma Ren je Rot en later met eigen goochelshows bij de TROS, maar hij trad ook op als quizmaster in Prijzenslag bij RTL. Ook zijn zoons Oscar en Renzo zitten in het vak. Samen met Mara vormen ze het illusionistentrio Magic Unlimited. Inmiddels is zoon Steven ook in het theatervak actief, maar dan als comedian.

Christian Farla

Christian FarlaChristian Farla is een Nederlands illusionist. Sinds 2006 mag hij zich Master Magician (meester-illusionist) noemen. Deze titel kreeg hij in 2006 samen met de Merlin Award for Magician of the Year.

In 2002 was Farla veelvuldig op televisie te zien. Eerst in Pokémon Flippo Update, waar hij te zien was samen met Sylvie Meis in het onderdeel Flippo Magic. Daarna bood Fox Kids hem zijn eigen televisieprogramma aan: Hocus Pocus. Daarnaast traden ze door heel Nederland op met de Zonnebloemtournee en kregen ze een tweejarig contract voor de Dinnershow in Studio21. Daarna mocht hij ook een show draaien in de Efteling.

In 2011 is Farla actief in de show “Sieben” in het Duitse Phantasialand in Bruhl. Ook worden in 2012, 2013 en 2014 shows door hem opgevoerd in het pretpark.

Op 3 mei 2014 was Christian te zien tijdens de audities van Britain’s Got Talent en werd unaniem door gestemd naar de volgende ronde. In december 2014 was Christian als eerste illusionist sinds 8 jaar finalist in “Das Supertalent”. In die finale liet hij onder andere een echte helikopter verschijnen.

Nu staan er weer tours op de agenda in het buitenland!

Rob & Emiel

De bekendste goochelaars van TV voor kinderen. De laatste jaren zijn ze veel te zien met hun programma’s Street-Magic en School magic. Ook zijn ze te zien geweest bij het programma “De magische winkel”.

Hiervoor hebben ze vele shows gedraaid over de hele wereld, nadat ze wereld kampioen mentalisme werden. Al vele jaren draaien ze elk theaterseizoen een theatershow gecombineerd met goochelen en cabaret.

Victor Mids (Mind F*ck)

Middelkoop begon al op jonge leeftijd met goochelen. Op vierjarige leeftijd kreeg hij een goocheldoos. Hij was in 2007 deelnemer in het televisieprogramma De Nieuwe Uri Geller. Hij werd wekelijkse gast in de Freaknacht en voorspelde de tussenstand van Serious Request in 2009. In 2013 rondde Middelkoop zijn studie geneeskunde af. Hij voert het beroep van arts niet uit, maar beweert zijn kennis over de zintuigen en de hersenen te gebruiken voor zijn illusies

Sinds januari 2015 begon hij met het programma Mind F*uck. Waar gemiddeld 2 miljoen mensen naar kijken.

Beste goochelaar van Nederland

Bijna elk jaar worden er kampioenschappen gehouden in Nederland. De beste goochelaar van verschillende vormen goochelen wordt dan gekozen. Ook voor de junioren is er een wedstrijd. Voor het eerst dit jaar wordt er zelf een EK gehouden voor jonge goochelaars. Dit zijn de winnaars van 2016:

Algemene goochelkunst
1e prijs Manro (NMU MC)
2e prijs Magic Kylian & Fabianne (Passe Passe)
3e prijs Quintus de Paarse Goochelaar (DMS)

Manipulatie
1e prijs (niet uitgereikt)
2e prijs Nikolai Striebel (MZvD, Duitsland)
3e prijs Alfredo Lorenzo (DMS)

Mentale magie
1e prijs Kurt Demey (Rode Boom, België)
2e prijs Timon Krause (Mysterium)
3e prijs (niet uitgereikt)

Cartomagie
1e prijs (niet uitgereikt)
2e prijs Lodewijk de Widt (Mysterium)
3e prijs Rico (DMS)

Micromagie
1e prijs Barry van der Schatte Olivier (NMU MC)
2e prijs Michael van Straelen (DMS)
3e prijs (niet uitgereikt) 

Parlour magic
1e prijs (niet uitgereikt)
2e prijs Janse Heijn (MKCN)
3e prijs (niet uitgereikt)

Illusies
1e prijs (niet uitgereikt)
2e prijs (niet uitgereikt)
3e prijs Diamond Illusions (OMC, België)

Goochelen voor kinderen
1e prijs: Goochelaar Jan (MKT)
2e prijs: Jovel (GCR)
3e prijs: Magic John (MR Arnhem)

Grote (B)Ereprijs (kinderjury): Magic John (MR Arnhem)

Straat-goochelen
1e prijs: Quintus de Paarse Goochelaar
2e prijs: Magic Jack
3e prijs: Robert Blake

Wat betekend “niet uitgereikt”?

Tijdens een act mag de jury maximaal 100 punten geven. Er zijn een aantal onderdelen waar naar gekeken wordt bijv. techniek, presentatie en interactie publiek. Bij een goochelwedstrijd is het zo dan je een bepaald aantal punten moet halen om recht te hebben op een bepaalde prijs. Bijvoorbeeld 80 punten om 1e te mogen worden. Daarom kan het zijn dat niet elke prijs wordt uitgereikt.

Beste goochelaar van de Wereld

Het systeem voor een Wereld Kampioenschap werkt hetzelfde als het NK.
De grote winnaars waren: Hector Mancha, Horret Wu en Shim Lim
(gedeelde 1e plaats)

Wat kost een goochelaar inhuren?

Ik ben van mening dat je deze vraag anders moet stellen ! Wat levert het op?
Als een goochelaar op jouw feest komt, wat doet dat met de gasten?

Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Het is namelijk erg afhankelijk van de situatie en jou eigen wensen. Een goochelaar die op een kinderfeestje komt vraagt minder dan een goochelaar die op een groot evenement komt. Dit heeft te maken met de voorbereidingen op locatie en reistijd.

En… is het goed als ik de goedkoopste goochelaar boek?

Uiteraard kan dat! Ik vergelijk het altijd met de supermarkt. Daar heb je A en B merken. Een B merk is goedkoper, maar niet slecht of vies. Alleen een A merk is vaak beter & veel lekkerder! Dat is met goochelaars ook. Een goedkope goochelaar is vaak een beginnende goochelaar. Deze persoon moet nog veel ervaring opdoen en kan dus daarom een lagere prijs vragen. Beginnende goochelaars weten niet altijd hoe ze met een onverwachte situatie moeten omgaan. En hebben weinig ervaring met het goochelen voor kinderen.

Een ervaren goochelaar!

Deze goochelaars zijn goed in wat ze doen, kunnen veel situaties aan en je kunt er met een gerust hart vanuit gaan dat je een goede en professionele goochelaar boekt die ook zijn spullen mooi op orde heeft. Vaak doen deze goochelaars veel optredens in een jaar!

Sommige ervaren goochelaars voeren al jaren lang dezelfde show uit. Hierdoor weten ze de perfecte timing en is de interactie tussen hen en het publiek.

Leren goochelen

Wil jij leren goochelen? Dan kan dat zeker! Klik dan hier…en krijg GRATIS toegang tot een video-training leren goochelen. Je leert toffe goocheltrucs en krijgt tips per e-mail!

Goocheldoos kopen

Je kunt ook een goocheldoos kopen. De goocheldoos 2.0 is een goocheldoos waarbij je toffe goocheltrucs leert, maar je krijgt ook persoonlijke hulp & ondersteuning van een professionele goochelaar. In de goocheldoos zit een DVD met 12 toffe goocheltrucs en alle materialen die je nodig hebt om te trucs te kunnen uitvoeren. En als het nodig is kan je hulp vragen aan een echte goochelaar!

Deze goocheldoos gaat net een stapje verder dan de standaard goocheldoos uit de speelgoedwinkel. Vandaar dat wij deze goocheldoos, DE goocheldoos 2.0 noemen.

Goochelclubs

Er zijn ook veel goochelclubs in Nederland waar je terecht kan. Helaas zijn er nog maar een paar die ook een jeugdafdeling hebben. In de buurt van Amsterdam zit een hele grote, de Dutch Magic Society.

Over de schrijver
Reactie plaatsen