Hoe wordt je goochelaar?

Wil jij weten hoe je goochelaar kan worden? Hieronder ga ik je precies uitleggen hoe dat kan. Je bent het natuurlijk niet in korte tijd. Er komt heel veel bij kijken.

Wat moet je kunnen?
Om te weten wat je moet kunnen is het belangrijk om te weten wat je doelgroep word. Wil je voor kinderen goochelen of voor volwassenen? Ik snap dat deze vraag nu moeilijk te beantwoorden is. Misschien wil je het wel beide. Of kies je ná een tijdje voor één specifieke doelgroep, net als ik. Of je nu gaat goochelen voor kinderen of volwassenen je moet goed kunnen werken met je handen. Je doet tijdens het goochelen veel handelingen met je handen. Bijvoorbeeld het schudden van kaarten of het stiekem verbergen van een voorwerp. Of een bepaalde techniek uitvoeren waardoor je iets wel of niet ziet… Dit noemen we in de goochelwereld vingervlug zijn. Dat heb je misschien wel eens gelezen.

Naast dat je heel vingervlug moet zijn, is het natuurlijk ook belangrijk dat je goed bent in presenteren. Je hoeft geen tv programma te presenteren, maar je moet wel goed kunnen praten. En mensen moeten het prettig vinden om naar je te luisteren. Tijdens een goochelshow ben je heel veel aan het woord. Een tip die ik je nu al mee kan geven. Blijf jezelf en ga niemand na doen. Iedereen heeft een ander manier van praten. Hierbij kan je denken aan snel, druk, rustig enz. En dat is goed! Als je veel ervaring gaat opdoen ga je vanzelf een eigen presentatie stijl krijgen.

Goocheltrucs leren
Als je goochelaar wilt worden moet je natuurlijk goocheltrucs leren. Daar zijn verschillende manieren voor.

YouTube
Je kan op YouTube goocheltrucs met uitleg bekijken. Omdat er op YouTube heel veel goocheltrucs worden uitgelegd, is het handig om te bedenken wat je eerst wil leren; kaartentrucs, trucs met geld of trucs met getallen.

Goocheldoos
Je kan als beginner ook goocheltrucs uit een goocheldoos leren. Als je nog geen enkele goocheltruc kent dan kan je daar mee beginnen. Er is ook een goocheldoos die net een stapje verder gaat dan de goocheldozen uit de speelgoedwinkel. Hierin zitten wat moeilijkere trucs. Deze trucs worden stap voor stap uitgelegd op een dvd die je erbij krijgt.

Boeken bibliotheek
Misschien denk je niet zo snel aan, maar ook in de bibliotheek kan je leren goochelen. Je kan daar goochelboeken lenen. Daar kan je heel veel van leren. Dat heb ik gedaan toen ik begon. Daar heb ik heel veel uit geleerd.

Goochelschool
Er bestaat helaas geen echte goochelschool voor kinderen. Toch kan je in Assendelft les krijgen van Ger Copper. Hij geeft goochelles aan kinderen, maar ook coaching aan professionele goochelaars. Een paar weken in het jaar kan je naar hem toe om goochelles te krijgen. Weet je dat Ger zelfs wereld kampioen goochelen is geweest?

Goocheltrucs kopen, 2e hands trucs
Je kan ook goocheltrucs kopen in een goochelwinkel. Maar daarvoor moet je best wel even sparen. Je kan ook 2e hands goocheltrucs kopen. Ik heb 12 jaar terug een aantal trucs gekocht van een goochelaar die ging stoppen met het vak. Zal ik je een geheimpje verklappen? Één van die trucs doe ik inmiddels al 12 jaar. Nog steeds gebruik ik tijdens mijn goochelshow een 2e hands truc die ik 12 jaar geleden heb gekocht. Natuurlijk is deze wel geüpdatet, maar hij werkt nog steeds. Deze truc ik nu ook erg uniek. De truc is nu uniek, is niet meer te koop.

Workshop goochelen

workshop goochelen

Je kan ook een workshop goochelen van een professionele goochelaar. Niet veel goochelaars doen het. Maar bij sommige goochelaars kan je een privé workshop krijgen (net als Ger Copper). Of ze kopen naar jou toe om een workshop goochelen te geven. Ik geef veel goochelworkshops bij mensen thuis. Dit is dan wel vaak op een kinderfeestje. Dus dan leer ik goochelen aan jouw en je vrienden.

Veel weten over goochelen, spreekbeurt
Wil je meer weten over goochelen? Bijvoorbeeld de geschiedenis  van het goochelen? Of wil je een spreekbeurt houden over goochelen? Lees dan een ander blog bericht van mij. Klik hier om het blog bericht te lezen.

Ervaring opdoen
Goochelshow voor kinderen
Wanneer ben je een goede goochelaar? Daar is niet echt een antwoord op te geven. Sommigen hebben talent, en zijn snel heel goed. Anderen moeten veel meer oefenen om goed te zijn. Ik geef een voorbeeld van mijn situatie. Ik ben geen goede goochelaar als het gaat om goochelshows geven voor volwassenen. Waarom? Omdat ik niet goed ben in het presenteren voor volwassenen. En het niet fijn vindt om voor volwassenen te goochelen. Ook ben ik geen goede technische en vingervlugge goochelaar. Hele moeilijke handelingen uitvoeren met bijvoorbeeld kaarten kan ik niet zo goed. Ik ken de basis, maar dat is alles. Maar ik ben wel een goede goochelaar als het gaat om goochelshows geven voor kinderen. Sterker nog, ik ben professioneel kindergoochelaar. Ná bijna 12 jaar kan ik wel zeggen dat ik een expert ben in het geven van goochelshows voor kinderen. Bij goochelen voor kinderen komt veel entertainment en interactie kijken. Trucs gebruik ik om de show compleet te maken, mijn kindershow zit vol met humor/grapjes. Daarnaast moet je heel goed kunnen inspelen op de reacties van kinderen. Dat leer je door veel shows te geven. Het is dus belangrijk om veel ervaring op te doen, zodat je weet wat voor reacties je kan krijgen van het publiek. Volwassenen en kinderen reageren heel anders. Daarom zal je ná een tijdje een voorkeur krijgen voor een doelgroep.

Goochelclubs
Wil je graag met andere goochelaars in contact komen. Ga dan naar een goochelclub. Net als een voedbalclub kan je ook lid worden van een goochelclub. Vaak is dit maandelijks. Tijdens zo’n avond leer je goocheltrucs, maar ook leer je van ervaringen van elkaar. Wat doe je bijvoorbeeld als een truc mis gaat tijdens een show? Je leert heel veel en het is ook heel gezellig.

Uniek zijn
Iedere goochelaar is anders, iedere goochelaar is uniek. Iedereen heeft een andere manier van presenteren of een truc laten zien. En dat is juist het leuke van het vak. Alle goochelaars hebben een eigen stijl. Elke goochelaar kan raden welke kaart jij hebt gekozen, maar elke goochelaar voert de truc net even wat anders uit. Daarom is het belangrijk om je eigen unieke stijl te creëren. En dat doe je niet in één dag. Dat kost tijd, maar dat maakt niet uit. Het komt vanzelf. Het gekke is dat je het vaak niet door hebt J

Veel kijken, inspiratie opdoen (theaters, tv programma’s)
Wil je inspiratie opdoen, of kijken hoe andere goochelaars hun show uitvoeren? Ga dan eens kijken naar andere goochelaars. Sommige goochelaars staan in het theaters of geven op andere plaatsen openbare optredens. Wil je een dagje meelopen met mij? Dat kan! Stuur mij een e-mail en dan gaan we dat regelen J

Dutch festival of magic
Het evenement waar veele goochelaars naar uitkijken is het Dutch festival of Magic. Op deze dag worden er lezingen gegeven door goochelaars, zijn er wedstrijden en goochelshows. Een dag waar ruim 300 goochelaars aanwezig zijn om met elkaar te kletsen of te genieten van de andere goochelaars. Ik ben intussen 3 keer naar dit festival geweest. Dan kom ik met een glimlach terug. Het is iets waar ik lange tijd naar uit kijk. Zoals het er nu naar uit ziet zal er in 2019 weer een evenement plaatsvinden.

Ik verwacht dat ik de vraag “hoe wordt je goochelaar” goed heb kunnen beantwoorden. Heb je ná het lezen van dit blog bericht nog vragen? Zet je vraag dan hieronder. Ik zal die vraag dan zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen